Párterápia

A párterápia törekvése, hogy megépítse és biztonságossá tegye a partnerek közötti érzelmi köteléket. Elmélyüljön az intimitás, megszűnjön a szorongás és a teljesítménykényszer.

Az egymás iránti szeretetteljes odafigyelés képes gyógyítani az élet okozta fájdalmakat, sebeket. Megerősíti bennünk a „valakihez, valahova tartozom” érzését.

A tartós szeretetteljes kapcsolat alapja, hogy tisztában legyünk legmélyebb igényeinkkel, vágyainkkal és ezeket világosan közvetítsük kedvesünk felé, hogy ő válaszolni tudjon szükségleteinkre.

A hozzánk legközelebb álló, legfontosabb kapcsolatunk minősége meghatározó abban, hogyan fogadjuk és éljük meg a nehézségeket és ezekre hogyan találunk megoldást.

A veszekedés sokszor kétségbeesett tiltakozás az érzelmi eltávolodás, elszakadás ellen.

"A szerelem nem pusztán a szenvedély szikrája két ember között; óriási különbség van a szerelembe esés pillanata és a szerelmes állapot fenntartása között. A szerelem valójában életforma, az "adás", és nem a "szerelmessé válás" művészete."

Irvin D. Yalom pszichiáter

A pár tagjai következő kérdésekre várnak választ egymástól: Számíthatok, támaszkodhatok rád? Mellettem vagy? Elérlek, ha szükségem van rád? Fontos vagyok, elég jó vagyok számodra? Elfogadsz, megbecsülsz? Bízol bennem? Szükséged van rám?

A kérdések mögött a következő igény rejtőzik: Szeretnék biztos lenni benne, hogy amikor nem vagyok tökéletes férj, feleség és nem tudom mit és hogyan tegyek, akkor is velem akarsz maradni és nem hagysz el. Éreznem kell, hogy én vagyok az első a számodra.

Ha valaki képes másokhoz fordulni érzelmi támaszért, az nemcsak az erő jele, hanem az erő forrása is egyben.

Azzal adjuk a gyerekeinknek a legtöbbet, ha szeretetteljes kapcsolatot teremtünk párunkkal.