Családállítás

Bizonyos elakadások, párkapcsolati nehézségek, betegségek kapcsolati hátterének feltárásával a megbetegítő szeretet gyógyító szeretetté formálható.

Gondolkodásunkat, magatartásunkat meghatározza a családunkról, kapcsolatainkról magunkban hordozott „belső” képünk, melyet ha elismerünk, elfogadunk, átformálunk, erőforrássá válhat, így segít személyiségünk kiegyensúlyozásában, fájdalmaink feldolgozásában, konfliktusaink rendeződésében.

 Integratív beavatkozási módszer, amely többek között tartalmaz transzgenerációs, kontextuális, élményközpontú és megoldásépítő terápiák elemeit. Reális célt tűz ki és erre fókuszál, mozgósítja az erőforrásokat a megoldáskeresés folyamatában. A kapcsolatokat fejlődési lehetőségekként fogja fel.

" Van döntési lehetőségünk: dönthetünk úgy, hogy arra figyelünk oda, amit elveszítettünk, vagy pedig arra, amink még megvan."

Eva Edit Eger pszicholóus

Az a tapasztalatom, hogy a család felállítása alatt a témahozó, a megszemélyesítő és a folyamatot szemlélő csoporttagok is egyaránt fontos élményekkel gazdagodnak. A csöndes egymásra figyelés, és egymás felé fordulás, a másik tiszteletteljes elfogadása mély közösséget hoz létre a csoporttagok közt.

Az általam képviselt családállítás a rendszerszemléletű családterápia felismeréseivel tekint a kapcsolatokra.  Nem tartalmaz ezoterikus elemeket. A fogalmak, amiket használunk, a családterápia szóhasználatából származnak, ezt a nyelvet beszéljük.

A klasszikus családállítás sokat fejlődött az utóbbi években. A csoportmunka során többek közt lehetőség nyílik én részek, életút, szimptómák, betegségek vagy például a hivatás, karrier felöli döntések megjelenítésére. Ezekben a kérdésekben is fellelhetők az eredeti családunkból hozott minták.